Otto Willemsen is directeur/eigenaar van Duurzaam4Life en medeoprichter van coöperatie Synprofect. Synprofect voorziet als coöperatief adviesbureau in training en advies voor de ontwikkeling van mens en organisatie. Otto richt zich op duurzaamheid in de brede zin van het woord en helpt fit te blijven voor de toekomst. Ook wordt hij veel gevraagd als spreker op symposia of om workshops en heidagen te organiseren.
“Opgegroeid als boerenzoon, een studie land-, water- en milieubeheer, aangevuld met bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit en elf jaar ervaring in de energie-sector (verwarmingsindustrie) zorgden bij mij voor ‘energie van energie’. In 2009 won onze straat het Klimaatstraatfeest, hét moment om Duurzaam4Life op te richten. Met deze stap komen passie, kennis en kunde bij elkaar.
Op het gebied van duurzaam ondernemen zijn de ‘geitenwollensokken’ al lang uitgetrokken. Het is de hoogste tijd om concreet te worden en duurzaamheid om te zetten in rendement en continuïteit voor organisaties en haar stakeholders. Het 4V-model staat hierbij steeds centraal. Duurzaamheid is een ketting met vier schakels, waarvan de zwakste de kracht bepaalt.
Na het schrijven van twee succesvolle boeken “Thuis in energie” (2013) en “Fit voor de toekomst, de duurzame ondernemer” (2016) is dit het derde boek als auteur. Feitelijk is het een bundeling van columns die ik sinds 2014 geschreven heb voor het magazine Kijk op Oost Nederland, aangevuld met enkele nieuwe. Meestal beginnen de verhaaltjes met een spreekwoord of een dubbelzinnige titel; denk er vooral het jouwe van!
Thuis wek ik met mijn gezin inmiddels alle stroom zelf op, rijden we in een Volkswagen E-Up, een volledig elektrische auto die minimaal 15.000 km rijdt op energie uit onze eigen zonnepanelen op ons huis, en is het gasverbruik gereduceerd tot 230 m3 per jaar. En tja, het bereik van zo’n E-auto? Ik ben blij niet meer 70.000 km per jaar en 1.000 uur te moeten rijden, de meeste klanten bevinden zich binnen het bereik van mijn auto en dat geeft mij weer energie en vrije tijd om te wielrennen en te genieten van ons prachtige gebied in Oost Nederland. Daarnaast gaat veel GFT afval naar de kippen en komt groente en fruit voor een deel uit de eigen tuin, waar ook de kinderen voldoening uithalen. Dat is wat we voor de toekomst willen achterlaten: het besef dat wij onderdeel zijn van een ecologisch systeem. Eieren komen niet uit de supermarkt en energie niet van de Nuon. Wij kunnen in veel zelf voorzien, vanuit een economisch krachtige regio en dit enthousiasme levert nog energie op ook!”